2008-09-29

Konspiration - idé eller möjlighet?

Bland annat DI rapporterar om ÅF:s nya rekryteringskampanj. De lägger ut ett hacking-problem på sin hemsida och de som löser problemet erbjuds anställning. Fiffig idé på pappret, men var det inte samma sak som Mercury Rising handlade om?

Filmens synopsis: En autistisk kille koder i en pusseltidning. Ett av problemen är ett test av amerikanska försvarsdepartementets nyaste super-krypto. Pojken gör en "rainman" (löser problemet bara genom att titta på det) och blir därefter jagad av hela NSA med Bruce Willis som enda skydd.

Jag vet inte hur ni har det, men FRA-debatten har gjort mig mer paranoid än vanligt. Jag vågar inte ens gå in på sidan av rädsla för att vakna på ett CIA-plan till Guantanamo med huva över skallen, stolpiller i stjärten och en vuxenblöja runt höften.

Och även om rädslan bara sitter i huvudet så är inte heller det utlovade priset särskilt lockande. Ärligt talat, vem vill bli en codemonkey?
Blogged with the Flock Browser

2008-09-28

Gör det offentliga tillgängligt!

Igår tipsade jag om Slashdot, som är en fantastisk nyhetssite. Idag snor jag min artikel därifrån.

Forskare vid Princeton University har skrivit en rapport om hur offentliga dokument bör göras offentliga. Problemet de identifierar är att när myndigheter öppnar upp sig och gör sina dokument tillgängliga så saknas gemensamma standarder. Olika myndigheter har olika system för sökningar och använder olika dokumenttyper för exempelvis rapporter. Tid och kraft läggs på att bygga stora system för sökning och presentation av data, men rådatan är ofta svårtillgänglig.

Lösningen forskarna föreslår är att staten bör göra tvärtom. Genom att koncentrera sig på att standardisera den tillgängliga datan så blir det lättare för olika (privata eller offentliga) tjänster att presentera denna data. Det är alltså viktigare att staten etablerar tydliga standarder för sin data än att själva erbjuda analystjänsterna.

Jag tror att detta är en lösning som Sverige borde titta närmare på. Läs rapporten och betänk hur rätt jag har!

Förberedelse är A och O

Jag inledde dagen med en långpromenad. Efter en stund började jag planera mitt tacktal till Nobelpriskommittén. Så jag är beredd när det händer.

Kära Bullen, är det normalt?
Blogged with the Flock Browser

2008-09-27

Vad är Slashdot?

Sedan drygt tio år tillbaks Slashdot.org varit min startsida. Deras paroll är "News for nerds. Stuff that matters." och sammanfattar sidan rätt väl. Det är teknikrelaterade nyheter, högt som lågt, med ett fokus på informationsteknologi.

Anledningen till att jag håller fast vid sidan är att de lyckas pricka in snart sagt alla viktiga tekniknyheter och nästan alltid med intressanta vinklar.

Dagens bästa artikel handlar om en patentansökan från Google. Den ger mig visionsrysningar. (Då och då läser jag inlägg som gör att huvudet spinner loss och kroppen ryser när jag tänker på hur förslaget kan förbättra världen. Detta är en sådan artikel.)

Ansökan föreslår ett system där mobilerna frikopplas från operatörerna. Istället för att sälja abonnemang som idag så letar telefonerna hela tiden efter starkast signal och lägst pris. Ungefär som mobilen gör utomlands, fast även hemmavid.

Tänk på möjligheterna! Operatörerna skulle då tvingas sänka priserna, utveckla nya tjänster och finna andra sätt att finansiera dessa på. För oss konsumenter blir det en riktig revolution. Aldrig med "Endast Nödsamtal"-meddelanden, aldrig mer "Nätet är fullt"-besked och stark mottagning överallt där den behövs! Vi står på tröskeln till en skön ny värld!

(Bara det sköna inte påverkar vårt språkbruk.)
Blogged with the Flock Browser

2008-09-26

Fredag hela veckan

... eller hela veckan på fredag. Idag har jag hunnit med sjukt mycket och när jag tittar tillbaks på det förstår jag inte att deLänkt bara gått 12 timmar sen jag gick ur sängen.

I förmiddags åkte jag och Carin till Stockholm. Hon skulle på valberedningsmöte med Moderata Studenter och jag hade inget bättre för mig under dagen. Tack vare förseningar hade vi närmare två timmar på oss att rita upp planer för framtiden och diskutera den kommande WASS-kursen. Det är bara åtta månader kvar nu

Vi anlände i huvustaden vid lunch och begav oss direkt till NK:s restaurang. De har alltid lång kö, men sjukt snabb service. Vårt lunchsällskap, Adda, är en ständig källa till visdom och analyser. Det blev en riktigt trevlig lunch!

Efter ett snabbstopp på Zara (Carins förslag, inte mitt) begav vi oss till Espresso House på Västerlåggatan. Det blev ytterliggare någon timme av planering och småprat innan vi begav oss mot Åhlens. Vid Plattan pratar vi om att ha högt livstempo och berömmer oss själva för detta. Då stöter vi plötsligt ihop med Simon, zenmästaren av högt tempo. Vi har så mycket kvar att lära! =)

Efter en hemresa med förseningar, java och Java begav jag mig till Expen för att i någon timme brottas med Projekt MUF:s rapporter. Intressant läsning som väcker eftertanke. På tisdag ska vi remissbehandla alla sex rapporterna i distriktsstyrelsen. Jag ser fram emot det redan!

Nu har jag suttit med min personliga budget i någon timme. Det blir en intressant höst. I bakgrunden har några av Barack Obamas tal rullat. Han är en duktig talare, men innehållet är tunt. Dags att koppla ned för kvällen. Nya numret av King kom i förrgår och jag har inte hunnit läsa det ännu.
Blogged with the Flock Browser

2008-09-25

Jag vill börja jobba nuuuuuuuuu!

Christian Rudolf skriver på bloggen Disruptive om entreprenörskap och hur det är att driva egen firma, ha tagit tjuren vid hornen och vara sin egen. Inläggen håller riktigt hög kvalitet och det jag läste idag var ännu bättre än vanligt.

Jag när en dröm om att en dag starta en egen rörelse. Det verkar helt fantastiskt att lägga all sin vakna tid på att förverkliga en idé, se den växa och förbättra tillvaron för en själv och människor runt omkring. Men jag har hittills haft det för bra, med stabila inkomster och en utbildning (CSN) att falla tillbaks på har drivkrafterna varit små att göra slag i saken.

Men inlägget som ni måste läsa gjorde mig återigen otålig till bristningsgränsen. Så vill jag också leva! Bara 3.5 år och två examina kvar... max.
Blogged with the Flock Browser

De vägrar jag tro på!

Ars Technica refererar en ny studie som säger att människors ideologiska övertygelse gör dem immuna mot fakta.
Blogged with the Flock Browser

2008-09-24

I mitt elfenbenstorn

XKCD är min nya drog. Jag har hintat det tidigare, men ikväll blev det bekräftat. Efter att ha programmerat Java i sex timmar blir bilden ännu roligare!
Blogged with the Flock Browser

Att förklara svåra saker för barn

Fredrik som driver bloggen Tokmoderaten träffade jag i våras. En riktigt trevlig kille med skön mängd street-smarts. Dessa delar han gärna med sig av på sin blogg.

Idag återger han en konversation med sina barn om massmordet i Finland. Underhållande läsning för alla som kan skilja på fakta och fiktion!
Blogged with the Flock Browser

Mördande musik? Humbug!

En av mina favoritgrupper är tyska Wumpscut. De spelar avskalad synth/industri/EBM som passar bra när man ska plugga, jobba eller av nån anledning vill skärma av sig från andra ljudintryck. Särskilt låten Soylent Green har ett avslappnande driv.

Nu är jag inte Wumpscuts enda fan, även om vi nog är rätt få. DN skriver att den galna finnen som sköt sina skolkamrater igår visst också gillade dem. Troligen av andra anledningar än jag.

Fredrik Strage intervjuas och uttalar sig klokt (därav etiketten "osjungna hjältar" på inlägget):
"- Men det är gjort med glimten i ögat, trots att det är väldigt korkad musik. Det kommer säkert att bli debatt nu, men jag har alltid upplevt :wumpscut: som serietidningstramsiga. Det vore helt absurt att koppla ihop massakern med deras musik. "

Och så är det. Musik eller annan kultur är inte skadlig eller farlig. Som de påpekar i filmen Scream: "Movies don't create psychos, movies make psychos more creative". (Fast inte heller det verkar stämma om man tänker på vilka hemska brott som får tidningsrubriker och jämför dem med det, i mina ögon ofta mycket grövre, våld som avbildas på TV.) Den nu avlidna mördaren behövde inte lyssna mer till Lasse Stefanz eller Christina Lindbergs (som också snurrar i min iPod). Han behövde terapi och kanske inlåsning.

Ni märker kanske att jag går till attack mot en halmgubbe, att ingen har påstått att musiken är orsaken till våldet. Anfall är bästa försvar och om/när påståendet kommer ska jag vara förberedd! Videospelsdebatten, rollspelsdebatten och innan dem en musikdebatt har alla visat sig vara fel. Kulturkonsumtion är ett uttryck för ens personliga preferenser, inte tvärtom.

2008-09-23

Hur hindrar vi fler röster från att tystna?

Zanna Mårtensson är civilingenjör, politiskt engagerad och trevlig. Ett kraftpaket och föredöme helt enkelt. Hon är även förbundsstyrelsens fadder för MUF Östergötland, så jag har lärt känna henne rätt väl under de senaste två åren.

Helsingborgs Dagblad rapporterar att hon lämnar sina uppdrag i Höganäs kommun. En röst i den lokala demokratin har tystnat. Men jag ser fram emot att se henne under minst två år till i MUF:s förbundsstyrelse.

Att en kompis lämnar ett nämnduppdrag saknar nästan helt nyhetsvärde. Men det ställer en mer intressant fråga om vad som behöver göras för att engagera och behålla undomar i folkvalda församlingar. Ungdomar, som ofta vill ha snabba beslut och hög "häftighetsfaktor", är ju till sina väsen motsatsen till den kommunala förvaltningen med dess strikta regelåtlydnad, grundliga utredningar och långa handläggningstider. Att försöka sammanfoga de tu kan verka omöjligt.

I Linköping var vi ett antal ungdomar som fick platser i en rad nämnder efter valet 2006. Av tiotalet platser är det bara en eller två som fortfarande sitter kvar. Den främsta anledningen är att aktiva och driftiga ungdomar av just den typ som får förtroendet att sitta i en nämnd idag sällan är stationära i fyra år. Flera av oss har avgått eftersom vi fått jobb eller plats på en utbildning på annat håll i landet. Vill man att unga (och även lite äldre personer) ska aktivera sig så man nog acceptera att omsättningen i nämnden eller styrelsen blir högre. Idag finns det en uppfattning att en person som avgår i halvtid har svikit förtroendet, eftersom man inte suttit hela tiden. Istället borde man börja se på den avtjänade tiden som något positivt, som mer tid än de flesta är beredda att lägga.

Alla partier har problem med nyrekryteringen till uppdrag i kommun och landsting. Frågan som ställs är ofta "hur får vi fler att vilja engagera sig länge?" Men borde vi kanske istället fråga oss hur vi kan göra för att underlätta för alla att engagera sig så mycket och länge de har möjlighet?

På vissa håll har man försökt med ungdomsparlament och liknande. De är i bästa fall rådgivande till kommunens nämnder, ibland med en egen budget för att arrangera "ungdomsevenemang". Men om ungdomar känner att de inte kan påverka i den vanliga demokratin så är ju det dummaste man kan göra att inrätta en separat instans där man bekräftar den tesen.

Ett annat problem som jag stött på i mina diskussioner med unga förtroendevalda från hela landet och de flesta partier är att de inte ser några resultat. Skolnämnden jobbar i stort sett på samma sätt oavsett majoritet och de stora konflikterna står om antalet vaktmästare på en viss skola. Unga engagerar sig politiskt (oavsett parti) för att kunna förverkliga sina idéer om frihet och jämlikhet, inte för att diskutera storleken på källsorteringskärlen. Med en sexigare politisk diskussion blir fler intresserade av att aktivera sig.

För att sammanfatta tror jag tre saker behöver göras om vi vill att unga ska stanna kvar i politiken:
1) Bli mer flexibla med tjänstgöringstiden i nämnder.
2) Ge unga tillträde till de folkvalda församlingarna istället för att hänvisa dem till låtsasdemokratier som ungdomsparlament.
3) Skapa en sexigare politisk debatt där idéer får en central plats

Och som sista detalj: minska det politiska maktspelet och myglet. Sveriges Kommuner och Landsting presenterade i våras en intressant utredning om hur den kommunala demokratin fungerar. Det är intressant, men inte någon upplyftande läsning.
Blogged with the Flock Browser

Kultur-Lena presenterar sin budget

Kultur-Lena presenterar sin budget på Sagateatern i Linköping. Vi är ett 20-tal moderater som lyssnar och ställer frågor. Vissa kritiska, andra mindre. Intressant, men med min närvaro sänkte jag medelåldern med några decennier.

Define kuf

Jag har inga lektioner idag och har därför suttit hemma med programmeringsboken hela förmiddagen. Eftersom jag varit så duktig har jag unnat mig själv en liten paus. Då tar jag chansen att göra någonting riktigt roligt!

Tillsammans med ett glas Nescafé-"kaffe" lyssnar jag på gårdagens budgetdebatt i Riksdagen, i efterhand, och läser kallelsen till nästa kommunfullmäktigemöte i Valdemarsvik. Jag bor i Linköping.


Senare i eftermiddag blir det ännu häftigare. Då ska jag lyssna till kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth som presenterar budgeten för Moderata Seniorer. Jag är 23 år gammal.


Vissa dagar har jag mycket gemensamt med unga väljare, andra dagar lite mindre.
Blogged with the Flock Browser

If we stop voting, will they go away?

Thomas Östros vill hlja skatten med 70 miljarder. "Skatt är stöld" brukar det heta, men eftersom pengarnas plockas av medborgarna under hot om våld så är det snarare rån. MUF är inne på den tidigare linjen och har idag polisanmält Thomas Östros för förberedelse till grov stöld.

Klockrent!
Blogged with the Flock Browser

2008-09-22

Remissbehandlingens treenighet

Jag och ett gäng mufare är hemma hos Hanna där vi förbereder vår remiss till Projekt MUF. Ikväll är det rapporterna om miljö och integration som står på schemat. Diskussionen är än så länge öppen och livlig, men jag lyckas nog få rättning i leden inom kort. Tänka fritt är stort, tänka rätt är större, men att tänk som jag är ändå störst!

Och så en liten smiley för alla de som tror sig sett bevis på den moderata partipiskan. =)

På bilden ser ni min nybakade äppelkaka, min snygga laptop och den ännu snygare Hanna. Allt man behöver för att utveckla en lite bättre politik!


Polisen gjorde rätt i Malmö

Ny vecka. Är det också en ny Johan? Kanske det. Idag har jag intagit motsatta positioner mot mina vanliga  åsiktsfränder.

Vänsterpacket besökte Malmö i helgen och var på krigsstigen mot kapitalet, marknadsekonomin, fan, hans moster och verkligheten. Som de brukar vara. Polisen valde dock att vara passiva, att inte ge dem något lillfinger och fick såldes behålla hela armen.

Polisens taktik har fått kritik av mina blogvänner. Jag är ingen expert på polistaktik, men det är inte de andra tyckarna heller. Får de tycka så får jag tycka.

Den nya, passiva taktiken mot demonstranter verkar fungera väl. En misshandel, ett krossat skyltfönster och lite klotter är en piss i Mississippi om man jämför med vanliga vänsterdemonstrationer. (Hittar inget bättre ord än demonstration, även om fältslag kanske är mer precist.) Att alla brott beivras är en bra princip, men en kravall är en komplex ekvation. Polisen höll sig passiva mot demonstranterna och som en överloppshandling krossar någon  fönstret på ett SEB-kontor. Nu lät polisen personen vara för stunden och plockade in honom senare på natten istället. Vad hade hänt om polisen försökt få tag på honom direkt? Hur många demonstranter hade de behövt slå ned, hur många poliser hade skadats och hur många andra skyltfönster hade förstörts i någon sorts missriktad "sympati" med det våldsamma kräket?

Misshandeln är en svårare fråga och där borde polisen nog agerat hårdare. Men att från en ljus och folktom universitetssal, där jag nu sitter, sätta mig till doms över den operativa ledningens beslut i en mer pressad situation känns fel.

Att polisen skulle ta av hjälmen mitt i ett stenregn verkar ju urbota korkat och är nog ett misstag i ordergivningen. Men är dent enskilda beslutet grund nog för att diskvalificera hela taktiken?

Den passiva taktiken polisen valt verkar funka bra. Till skillnad mot i Göteborg var det bara den klick som kommit dit för att störa som störde. De lugna demonstranterna fick ingen anledning att egga upp varandra och bilda en spontan pöbel, vilket höll ned den samlade skadegörelsen. Som liberal verkar det konstigt att polisen skulle kunna fungera som en provokatör när det är vänstern som gör fel. Men om man har att gör med folk som istället för en hjärna har huvet fyllt av biodynamisk alfalfagodds-gröt så kan man ibland få tänka lite konstiga tankar själv.

Att vara för passiva poliser är nytt för mig. Hör av dig om du tycker jag har fel, den här jungfruliga marken behöver exploateras av en rejäl diskussion.
Blogged with the Flock Browser

Blicka framåt genom att läsa bakåt

Förra veckan blev rätt intensiv. Massor med roliga evenemang och en blogg som aldrig sov. Här är en samling av länkarna till förra veckans alla roliga, intressanta och ibland kanske meningslösa inlägg.

Söndag 21/9
Tack för femteplatsen! - om mitt eviga tävlande
Så skapar du din liveblogg - en enkel guide för alla
Klarsynthet i Tanzania - om Specsavers och bistånd
MUF:s utrikespolitiska konferens - söndagen

Lördag 20/9
Utrikespolitiska konferensen: Intryck från första dagen
Liveblogg: MUF:s utrikespolitiska konferens
Celebert besök i vagn 5 - och i söndags mötte jag Clabbe på Centralen!
Liveblogg-test - fick fel datumetikett

Fredag 19/9
Löjligt tävlande - en kastad handske måste plockas upp
På besök på jobbet - provar att mobilblogga
Sött spel förklarar utfiskningen - veckans viktigaste inlägg
Morgonmiss - men ingen har tagit åt sig äran ännu

Torsdag 18/9
Ta det lite lagom kyligt - metabloggande
Är alla soldater israeler? - avslöjande journalistik i Gaza
Är jobbigt jobbigare än döjobbigt - om kraven på oss unga
Hur fan tänker man? - om brottslingar och intellekt
S och diktaturerna - de har ännu inte bett om ursäkt

Onsdag 17/9
Fullmatad dag - intressant för alla som vill veta allt om mitt liv.

Tisdag 16/9
Att debattera mot sossar - min besvikelse över ohederlighet

Måndag 15/9
Hetsjakt på människor - om Radiotjänst
Blogged with the Flock Browser

2008-09-21

Tack för femteplatsen!

För någon månad sedan registrerade jag mig på MUFbloggar.se och sedan dess har jag bloggat nästan dagligen. På den tiden har jag gått till att inte ens vara bland de 30 mest lästa MUF-bloggarna till att den här veckan hamna på en hedervärd femteplats.

Tack, kära läsare, för att ni tittar in på bloggen och stärker min självkänsla.

Men som alltid är second place first looser, vilket gör mig till fjärde-förloraren. Så kan vi ju inte ha det!

Vad ska jag göra för att kunna utropa mig kung över MUF-bloggosfären? Vad är det ni saknar i mina texter? Vad vill ni se mer av? Vad kan jag gott skippa? Hör av er i kommentarer eller på mail x.y@moderat.se där x = johan och y= lundberg.

Tack för en underbar vecka, tillsammans kan vi göra nästa ännu bättre! Godnatt, Sverige!
Blogged with the Flock Browser

Så skapar du din liveblogg

Jag har under helgen livebloggat från MUF:s utrikespolitiska konferens. Inläggen kan du läsa här och här. Vid tidigare konferenser och resor har jag skapat ett nytt blogginlägg för varje live-inlägg. Problemet med det systemet är att man plötsligt får massor av inlägg som är svåra att följa för de som inte följer bloggen direkt.

Ett alternativ har varit att uppdatera samma inlägg flera gånger. Så jobbar bland annat Engadget när de bevakar Apples Keynotes. Läs exemplet här. Problemet där är att allt kommer i omvänd ordning, att det sista inlägget kommer först. Lite trist när överraskningar presenteras och nackdelen är att man måste ladda om sidan hela tiden.

Jag har velat hitta en tjänst som är gratis, enkelt att använda och som uppdateras atuomatiskt.

Lösningen jag använt i helgen heter Cover it live. Man använder sin egen blogg, där man lägger in ett flash-fönster, som ett YouTube-klipp ungefär. I det kan man sedan skriva in text, lägga in bilder och ta emot kommentarer från läsarna. Allt i ett supersmidigt användargränssnitt.

För att skapa din egen liveblogg registrerar du ett konto på www.coveritlive.com. Väl inne på kontosidorna klickar du på "Create a new live blog". Då får du en kodsnutt som du kopierar in i ditt blogginlägg, precis som en Youtube-film. Därefter klickar du på "Start your live blog" längst ned på sidan. Ett nytt fönster dyker upp och du är igång!

Producentfönstret är superlätt att använda. I mitten ser du bloggen som den ser ut för alla andra, under den finns ett textfält där du skriver dina inlägg. I vänsterspalten finns flera menyer för bland annat media, inställningar och olika verktyg. Media är enkelt att ladda upp till olika mappar. Tvåstegs-metoden där man först laddar upp bilder i en mapp och sedan dubbelklickar för att publicerar dem i bloggen gör att du kan förbereda ett par bilder som publiceras samtidigt.

Under Tools-menyn finns ett enkelt statistikverktyg, valet att pausa bloggen under ett antal minuter med nedräkning och det är även där du avslutar live-sessionen. Efter avslutad session går bloggen in i replay-läge, där alla läsare kan följa livebloggen i kronologisk ordning närhelst de önskar.

Senare i höst hoppas jag kunna prova systemet ännu mer. Bland annat skulle jag vilja prova att vara flera producenter, en som skriver texten och en som sköter bilder. Skriv en kommentar om ni har frågor eller tips på andra bra system jag borde prova.
Blogged with the Flock Browser

Klarsynthet i Tanzania

Idag lyssnade jag till biståndsminister Gunilla Carlsson. Ett referat finns att läsa på liveblogg-inlägget här.

Hon nämnde Tanzania som ett exempel där Sveriges bistånd har gjort mer skada än nytta.  Det socialdemokraterna misslyckades med i Sverige har de tyvärr lyckats med där, med mänskligt lidande som logisk följd.

Glasögon-nasarna (nasare = försäljare, alltså inte nassarna) Specsavers utbud gör kanske inte så mycket för de svenska glasögonbärarna. Däremot gör deras anställda två sjukt bra grejer. På bloggen Glasögonormen skriver företagets trendexpert Pernilla om glasögonmode. Riktigt kul! Men ett ännu viktigare arbete utför hennes kollega Maria och det är här Tanzania kommer in i bilden.

Tillsammans med organisationen Vision för All har hon och en container full av glasögon rest till just Tanzania för att förse lokalbefolkningen med bättre framtidsutsikter. På Glasögonormen får vi läsare följa hennes resa och intrycken från ett av världens riktigt fattiga länder.

Du är också inbjuden att läsa och jag tycker du ska göra det!
Blogged with the Flock Browser

MUF:s utrikespolitiska konferens - söndagen

Blogged with the Flock Browser

2008-09-20

Utrikespolitiska konferensen: Intryck från första dagen

Den första dagen på MUF:s första  utrikespolitiska konferens är till ändå. Det har verkligen varit en utvecklande tillställning. Representanterna från de amerikanska och ryska ambassaderna hade båda intressanta och diametralt olika perspektiv. Mest skruvat var nog rysslands resonemang om att de ville ha frihandel men att EU och USA satte stopp för dem, samtidigt som de inför exporttullar för att skydda den inhemska industrin. Alltså frihandel genom tullmurar. En intressant doktrin...

Den amerikanska ambassadören talade om vilken roll Sverige kunde spela i den internationella politiken. Mycket beröm sändes för vårt engagemang i främst Afghanistan, men även Tchad och Kosovo. Han förde också fram idéen att Sverige skulle kunna agera som en neutral part i förhandlingar mellan Israel och palestinierna samt mellan Iran och, ja, restan av världen, typ.

Men de bådas insatser bleknade när Franak från oppositionen i Vitryssland äntrade scenen. Hans anförande följdes av spontana stående ovationer som sällan kännts så passande. Med bilder och engagemang beskrev han sin och andra vitryssars kamp för de rättigheter vi tar för givet. Att rösta, att blogga eller bara ha en annan åsikt än majoriteten är sådant vi tar för givet.

Inte ens två timmars flygtid från vår konferens ligger Europas sista diktatur. 1995 återtog landet de gamla Sovjetiska symbolerna, uppväckte KGB från de döda och inledde resan mot en totalitär stat. Det är ett perspektiv som jag och många andra lätt glömmer bort i våra dagliga strider med parkeringsmätare, TV-licenser och andra statliga tvång som snabbt bleknar i jämförelse med den vitryska regimens övergrepp.

Franaks berättelse och de bara några dagar gamla bilderna på hur han och hans far slogs ned och sedan arresterades av säkerhetspolisen var riktigt starka.  Vårt dagliga politiska käbbel i Sverige känns med ens så onödigt och samtidigt så otroligt viktigt. Det är ju just för rätten att käbbla om högt och lågt, att argumentera på alla nivåer och driva sina åsikter på vilket sätt man än  väljer som Franak och tusentals andra vitryssar sätter sin säkerhet och sin framtid på spel.

Nu blir det amerikansk middag och förberedelser för morgondagen. Då blir det ett kärt återseende av Israels nyanlända ambassadör.

Shalom!
Blogged with the Flock Browser

Carro och Maria lyssnar till Fredrik Schulte

Carro och Maria lyssnar till Fredrik Schulte som berättar om den liberala kontra den realistiska utrikespolitiken. Ett intressant och viktigt pass!

(Ett mobilblogginlägg som inte kom med i helgen.)

Liveblogg: MUF:s Utrikespolitiska konferens

Blogged with the Flock Browser

Celebert besök i vagn 5!

Celebert besök i vagn 5! Caroline, Philip och Anton säger hej från tåget till Utrikespolitiska konferensen. Under helgen kommer vi, tillsammans med ett hundratal andra muffare att lyssna till bland annat ambassadörerna för Israel, USA (vice ambassadör) och Ryssland.

2008-09-19

Löjligt tävlande

Det snackas en hel del om duktig flicka-syndromet. Att flickor mår dåligt för att de vill vara till lags och överträffa omgivningens krav.

Well, det måste finnas ett duktig pojke-stndrom och jag är drabbad av den värsta formen. Se bara på detta inlägg. Jag träffade Suss på tåget hem från  Stockholm och skröt om att jag avsåg att blogga under resan hem. Så nu sitter jag här i en dunkel tågsalong med ett avsnitt av John Adams rullandes på högerhavlan av skärmen.

Men vad ska jag skriva om? Ångest! (Eller inte riktigt, jag har en rätt bra uppfattning om mitt ämne.)

Kvällen med mina gamla kollegor på riksdagskansliet blev riktigt trevligt. Vin och chips följdes av en kulinarisk upplevelse på Daisy's gatukök. Riktigt kul att återse mina kollegor. Och att dricka vin är aldrig fel!
Blogged with the Flock Browser

Liveblogg-test

Idag är jag på MUF:s utrikespolitiska konferens. Jag har hittat ett system för at liveblogga och tänkte testa det under dagen. Så om en stund kommer ett nytt inlägg med livebloggen i en ruta.

Hör gärna av er med kommentarer både under och efter evenemanget. Gillar ni formatet? Fungerar systemet? Vad kan göras bättre?a

Konferensen pågår mellan 13-17:45 idag och jag försöker vara uppkopplad under en stor del av tiden.

På besök på jobbet. Kul att rädda alla i

På besök på jobbet. Kul att träffa (T9 ville skriva rädda...) alla igen. Min arbetsplats står fortfarande tom.

Sött spel förklarar utfiskningen

DN refererar en artikel i tidskriften Science som visar att personliga, överförbara fiskekvoter halverar risken för utfiskning. En för många intressant artikel och för mig som liberal en rejäl dos råg i ryggen.

Problemet kallas Tragedy of the commons och begreppet myntades i en annan Science-artikel 1968. Den säger att resurser med oklara ägarförhållanden riskerar att överutnyttjas.

BunnyGame.org kan man spela ett sött spel som snabbt och enkelt illustrerar problemet och föreslår en lösning.
Blogged with the Flock Browser

Morgonmiss

Någon anonym, ung och arg tjomme kommenterade ett av mina inläg under natten. Det var något om att jag borde jobba som dyngspridare åt en bonde eftersom Regeringen minskat ungdomsarbetslösheten, typ.

Jag publicerar alla kommentarer jag får in, men nu råkade trycka på fel knapp och kommentaren försvann. Så går det när man bloggar innan frukost.

Om du som skrev kommentaren läser detta och har tid och ilska nog att skriva den på nytt så lovar jag att inte tappa bort den en gång till!

Fridens?
Blogged with the Flock Browser

2008-09-18

Ta det lite lagom kyligt

Det blir många inlägg ikväll. Detta är det sista.

Att kyla servrar och datacenter kräver en hel del energi. Normalt använder man stora luftkonditioneringssystem för att kyla serverhallen. Oftast ett upphöjt golv under vilket kall luft strömmar in i servertornen och upp i ett mellantak. Elförbrukningen är enorm och med den dyra el som USA och andra länder lever med så blir det många kronor för att hålla anläggningen behagligt kall.

Intel har gjort ett experiment där de skippade kylningen. De tog luften direkt utifrån, genom ett grovt filter och rakt på servrarna. Bara när New Mexico-sommaren blev som allra varmast drog de igång kylsystemet. Resultatet blev att de sparade nästan 15 miljoner kronor i driftkostnader per år och att krascherna ökade med måttliga 0.6 procent.

Det här kanske är något för svenska serverhotell att testa? Sköna kulor sparade och kanske en Bra Miljöval-märkning sitter ju aldrig fel!

Är alla soldater israeler?

För en dryg månad sedan seglade Tony Blairs svägerska Lauren Booth in i Gaza från Grekland tillsammans med andra pro-palestinska aktivister. (Hur nu pro-Hamas kan betecknas pro-palestinsk...) När båtarna åkte hem gav hon och några andra aktivister "altruistiskt" upp sin plats till förmån för palestinier i behov av vård. Jag använder citationstecken eftersom de verkar ha räknat med att kunna promenera över gränsen in i Israel och ta första bästa flygplan hem.

Men inte då!

Hon är fortfarande kvar och har under den senaste månaden gråtit ut i olika intervjuer över hur Israel vägrat henne inträde i landet och hur hon hålls som fånge i Gaza (enligt henne själv är alla i Gaza fångar under Israel. Jag skulle snarare sagt Hamas.)

Lisa Goldman är en israelisk journalist på vänsterkanten som intervjuat Lauren och är allt annat än förtrollad av hennes berättelser. Med några enkla kontrollfrågor och lite kännedom av området klär hon av Lauren både heder och ära. Klart läsvärd artikel!
Blogged with the Flock Browser

Är jobbigt jobbigare än döjobbigt?

Att vara ung och kille är inte lätt. Men det verkar vara en walk in the park i jämförelse med att vara tjej.

Så alla tjejer som hört mig klaga på att vi killar minsann inte får lika mycket stöd och hjälp att klara vår ungdom. Sorry!

Att killar ändå toppar självmordsstatistiken ger ekvationen svårare. Visst är det jobbigt att vara tjej, men ni kan i alla fall prata om det.
Blogged with the Flock Browser

Hur fan tänker man?

Corren och annan svensk media skriver om en biljakt i sydvästra Östergötland under eftermiddagen.

En man med något fel i huvud och troligen även kropp känner inte för att stanna i en av polisens rutinkontroller. Istället för att ge upp gasar han iväg.

Med sex patruller efter sig kör han som en galning genom den vackra östgötska naturen och stannar sedan utanför ett dagis. Inte heller där ger han upp.

Istället för att ge upp tvingar han polisen att först ramma honom och sedan försöka skjuta sönder däcken på bilen. Inför dagisbarnen. Inte heller då ger han upp.

Han kör in i en trädgård och krockar med ett äppelträd. Inte heller då ger han upp. Istället lämnar han bilen och springer sin väg.

Vad kan gå genom huvudet på en sådan människa i de ögonblicken? Vad driver en vidare? Jag kan inte ens börja förstå det.


Blogged with the Flock Browser

S och diktaturerna

I tisdags skrev jag om min debatt mot Mattias Vepsä. Jag var rätt upprörd över nivån på hans debattinlägg. Idag ger Expressen en ledtråd om var han fått sin moral ifrån, nämligen från storebröderna i socialdemokraterna.

Artikeln handlar om att den förra socialdemokratiska regeringen, där Mona ingick, slöt ett avtal om signalspaning med Saudiarabien 2005. Men inte nämner de det när de attackerar den sittande regeringen för mindre allvarligt, potentiellt samarbete.

Nu tänker mång av er troligen att "alla politiker är ju sådana och det finns kolsupare i alla partier". Men, invänder jag, varför ska vi låta dem hållas? Politik är en rätt smutsig verksamhet även utan lögner och falskspel.

Blogged with the Flock Browser

2008-09-17

Fullmatad dag

Ännu en dag är till ända. Och vilken dag det har varit!

Det började vid klockan sex i morse. Innan Campusbussen avgick med destination Norrköping hann jag skriva ett utkast till en debattartikel. Resultatet kommer att skickas under morgondagen.

På bussen intog jag det andra avsnittet av John Adams, en serie från briljanta HBO om amerikas "founding father" med samma namn som titeln. Den dras, som alltid, med det påklistrat stela skådespeleriet som de flesta (alla) historiska dramer lider av. Nog för att man höll hårt på stilen i forna dagar, men om man levt med reglerna i 30-35 år av sitt liv så borde man ju kunna uppföra sig strikt men ändå avslappnat. I övrigt är serien klart sevärd. Snygga miljöer och bra skådespelare gör sitt till, men intressantast är ändå den viktiga punkt i världshistorien som behandlas.

Morgonkaffet intogs i Kåkenhus kafeteria. Utsikten är fantastisk! Under tre morgontimmar jobbade jag med ett grupparbete. Imorgon är det presentation och det kommer att bli succé!

Lunchen och den tidiga eftermiddagen gick åt till programmering. Objektorientering är lättare än jag trott, men som alltid när man lär sig ett nytt språk är det skrivsättet som är det svåra.

Eftermiddagen gick i shoppingens tecken. Två nya jeans blev det, bland annat mina första Levis på flera år. En illgrön jacka från Haglöfs väckte habegär, men min mecenat för dagen hade andra (på sitt sätt välgrundade) åsikter.

Efter att ha besökt MUF:s onsdagsfika och deras nystädade lokal (Städad i meningen att allt skräp stod precis vid dörren.) så åt jag middag med Carin på Taco Bar. Lika gott som i Stockholm, men närmare hem!

På kvällskvisten har jag hunnit med ett pass Krav Maga. Att slå och bli slagen är sjukt kul!

Nu har jag gått igenom ett hundratal inlägg på ett 30-tal bloggar. FRA-debatten verkar vara på utdöende och bloggosfären håller återigen på att bli en kokande gryta av olika åsikter och intryck. Härligt och skrämmande på samma gång (fast i omvänd ordning).

Morgondagen blir minst lika fullmatad. Presentationer, programmering, debattartiklar och kanske en middag med andra gentlemen står på schemat.

Jag hann även Skype:a en stund med Ingrid. Vad heter det när man har hemlängtan trots att man inte är bortrest?

Men mest längtar jag till helgen! Middag med mina tidigare kollegor, seminarier med riksdagsledamöter och ett återseende av Israels nyanlände ambassadör är bara några av sakerna som är på gång.

Och så ska jag börja mobilblogga!
Blogged with the Flock Browser

2008-09-16

Att debattera mot sossar

Igår och idag har jag debatterat mot sossar. Det har varit minst sagt frustrerande, men jag känner att jag tog hem båda debatterna.

Gårdagens debatt var på Katedral och alla sju partier var representerade. Bäst var helt klart Magnus Andersson från CUF. Glad, liberal och rolig att lyssna på. Korta, rappa inlägg med tydlig argumentation. Näst bäst var jag själv. Inte tillräckligt förberedd och lite mindre rolig. Men ändå hästlängder före övriga deltagare. Långa inlägg, bristande engagemang och otydliga resonemang är bara tre grejer. Utbildar inte de andra partierna sina medlemmar i debatteknik? Det är ju oartigt mot åhörarna att inte kommunicera sitt budskap så tydligt som möjligt.

Mest synd var det om Karin Granbom (fp). Hon var ensam för FRA, missade att hon fått replik flera gånger och när det var som värst spillde hon ut sitt vattenglas över anteckningarna. Men hon höll ut och kämpade på. Starkt!

Idag duellerade jag mot Mattias Vepsä, SSU:s förbundssekreterare, på Platensskolan i Motala. Det var riktigt obehagligt. Han är nog den mest oärliga debattör jag stött på. En knapp timme hade vi på oss i en fullsatt aula utan moderator (SSU hade arrangerat den med kort varsel, då Mattias var på genomresa i länet. Varenda inlägg var fyllt av lögner, halvsanningar, skarvningar och guilt by association.

Och det är här min stora fråga dyker upp. Om Alliansen är det sämsta som hänt Sverige. Om allt blir jävligare för alla människor. Om landet blir kallare och hårdare för varje dag. Om det är detta som driver SSU i sin opposition. Varför kan de inte hålla sig till fakta? Det går liksom inte ihop.
Blogged with the Flock Browser

Dagens viktigaste läsning

... är att läsa förra veckans inlägg. Det finns flera guldkorn att plocka från. Inlägget som jag fått mest feedback på är det om mina upplevelser av mobbning.

Söndag 14/11
Bra om Arboga - ett försvar för offentlighetsprincipen

Lördag 13/11
Förbud är aldrig bra symboler - om symbolfrågorna i förbudstider
Hittepå-ekonomi - nu med alla namn rätt
Glada dagar! - om den senaste månadens roligaste kväll

Fredag 12/11
Inga inlägg, läs inlägget ovan så förstår ni. =)

Torsdag 11/9
Dagens definition: spekulation - gissning upphöjd till halvsanning
Borde ha skrivit om terrorattentaten.

Onsdag 10/9
Möte med NyföretagarCentrum - bra organisation, med feng shui-kontor!

Tisdag 9/9
Linköping tar tag mot mobbing - mycket personlig historia
(Förresten: stavas det mobbning?)
Dagens sötaste - bild

Måndag 8/9
Missa inte talet - om den amerikanska valrörelsen
Sossarna väljer piskans väg - om deras förslag, som visade sig inte vara några förslag alls.

Blogged with the Flock Browser

2008-09-15

Hetsjakt på människor

I juli gick jag på tjänstledighet och i samband med detta avanmälde jag TV-innehav. TV:n är donerad till bättre behövande. Samtalet till Radiotjänst gick bra och jag fick en bekräftelse efter bara några dagar.

Allt var frid och fröjd till precis nyss.

När jag kom hem låg ett brev från Radiotjänst på min hallmatta. Fundersam över vad detta kunde vara så öppnade jag brevet. Följande stod att läsa:

"Har du TV? Snart gör vi en skärpt avgiftskontroll där du bor och då vi inte hittar dig i vårt register över tv-avgiftsbetalare skriver vi till dig." Sen fortsätter de att berätta hur bra det är att betala avgiften, och att jag annars inte är med och garanterar oberoende medias existens. Längst  ned i en liten "OBS-ruta" skriver de att den som inte har tv kan bortse från detta brev.

Jag ska kolla upp vad som gäller för publicering av telefonsamtal. Om allt är grönt lägger jag nog upp mitt ett klipp där jag ringer deras handläggare och ber dem att inte besöka mig om de inte har någon särskild misstanke mot lilla mig. Kan bli kul!
Blogged with the Flock Browser

2008-09-14

Bra om Arboga

Den senaste veckans debatt om att förundersökningen från Arboga-fallet lagts upp på Piratebay har varit rätt stark, men verkar ha dött av under helgen. Jag tycker det är jättesvårt att skriva om ämnet eftersom det är en snårskog av känslor som omgärdar en väldigt smal stig av argument. Högst påtagligt lidande och sorg ställs mot en abstrakt, men avgörande princip. Som tur är slipper jag formulera mina ord, då de till stor del redan är nedpräntade.

SvD:s Martin Jönsson skriver bra om de underliggande principerna som utmanas i debatten.
"Att pappan i Arbogafallet drabbats på ett orimligt, fruktansvärt sätt av den här spridningen av obduktionsbilder bestrider ingen. Men att använda den personliga kränkningen som grund för en betydligt snävare gränsdragning om vad som ska kunna lämnas ut och vad som ska hemligstämplas eller begränsas vore ett stort risktagande och en kraftfull försämring av dagens offentlighetsprincip, Det skulle föra Sverige närmare EU:s alltför hemligstämplande syn på myndighetshandlingar. "
 

Blogged with the Flock Browser

2008-09-13

Förbud är aldrig bra symboler

Tidigare i somras fick jag ett brev från en bekant. Det innehöll en PowerPoint-presentation om hur många plastkassar som användes varje år, att bara någon procent återvanns. Där fanns även ett par bilder på berg av använda plastkassar och floder som täppts igen av kassar i drivor. Min vän föreslog att Moderaterna skulle ta tag i problemet och göra Linköping till Sveriges första plastkassefria kommun. Flera städer i USA och Storbritannien har redan gjort det.

Att vara först i landet med ett nytt förslag för miljön lät ju kul, men jag ville kolla upp fakta först. Varför har jag aldrig sett plastkasseberg i Sverige? Varför återvinns inte kassarna? Vad händer med dem? Svaren var enkla att finna. Kassarna bränns i sopförbränningsanläggningar som genererar el och fjärrvärme. Minimala utsläpp, effektiv energiutvinning och en glad miljö.

Det finns helt enkelt ingen grund för ett förbud, vilket jag berättade för min kompis. Hans svar blev då att förvisso fanns det inget plastkasseproblem, förvisso skulle förbudet bara innebära problem för medborgarna (t.ex. får man kasta sopor i hink som töms i container om kassar förbjuds, vilket är osanitärt och arbetskrävande), men vi kunde göra det till en symbolfråga. Som att väljarna skulle bli glada av att vi förbjuder något som inte är skadligt, farligt eller ett problem? Jag sa tvärt nej, det kan aldrig vara rätt att införa ett förbud utan praktisk effekt för att man ska känna sig god och fin.

Alla har dock inte samma starka integritet och bara någon vecka senare hade en folkpartist fått vittring på det nya förbudsförslaget och den borgerliga (?) ledarsidan hos Corren slöt upp på symbolhetsarnas sida.

Idag används samma konstiga resonemang om torsk. Miljöpartisten Stefan Arrelid i Norrköping vill behålla kommunens bojkott av torsk, trots att fiskekvoterna höjts och att det finns mer torsk i Östersjön än på länge. "Vi vill signalera till både allmänheten och regeringen att ta ansvar för miljön och då blir torsken en symbol för det", säger Stefan. Förutom hans konstiga formulering där han verkar tycka att Norrköping ska berätta för såväl väljare som regering hur de bör agera, så är även det övriga resonemanget skumt. Torsken är inte längre hotad, insatsen har lyckats, miljön är räddad.

Symbolfrågor kan vara effektiva, men de måste fylla en funktion. Att sänka bolagsskatten är ett exempel. Det är inte en reform som påverkar enormt många enormt mycket, men det visar att regeringen tar förtagarnas roll i samhället på allvar. Samma sak med en könsneutral äktenskapsbalk, direkt påverkar den bara de människor som vill leva i tvåsamhet med någon av samma kön. Men när den röstas igenom i höst så kommer den sända en kraftfullt budskap om att kärlek är någonting underbart mellan två människor och ingenting som politker eller byråkrater ska lägga sig i.  Skillnaden mellan dessa symbolfrågor och de två jag klagat på ovan är att även om dess effekter är begränsade så skadar de i varje fall inte någon.

På MUF:s kansli fanns länge en skylt där det stod "Obs! Nytt förbud!" som en gliring åt socialister i allmänhet. En symbolfråga är en fråga som, oavsett hur liten den är, visar viktiga detaljer i ens ideologi. Ett förbud är aldrig en bra symbol, särskilt inte när det gör skada istället för nytta.




Blogged with the Flock Browser

Hittepå-ekonomi

I mitt förra inlägg skriver jag om att Christian rekommenderat min blogg. I "Pass it on"-anda tänkte jag rekomendera en av mina favoriter. David DennisSänd mina rötter regn skriver inte varje dag, men det är alltid läsvärt.

Idag skriver han om en Feng Shui-konsult som intervjuas i SvD Bostad. Det är faktiskt intressant hur mycket utrymme rent nonsens får (ett par artiklar i veckan i kvällspress, något reportage i dagspress och hela tidningen Hälsa). Och det är otroligt att människor lägger pengar på vidskepelse och dumheter. Eller är det?

När jag besökte NyföretagarCentrum fanns en plakett uppsatt på kontoret som certifierade att rummet var balanserat i enlighet med Feng Shui. Jag skrockade lite för mig själv men kom sedan att tänka på om det enbart är negativt att lägga pengar på ovetenskapliga tjänster.

Var och en har områden där vi inte bryr oss om detaljerna. Vissa är glada att ha en iPod, utan att tänka på vilka kretsar som sitter i den. Andra bryr sig inte om alla detaljer i litteraturanalys och väljer böcker efter utmärkelserna på omslaget. I båda fallen är man beredd att betala en premie för att köpa en vara som någon auktoritet satt sitt godkännande på. Resultatet är att man troligen blir mer nöjd med sin investering och känner sig lite gladare än om man köpt en okänd vara.

Samma sak borde kunna gälla för Feng Shui, kristallhealing och annat mimbo-jumbo. Så länge det inte är uppenbart skadligt och så länge man är beredd att köpa konceptet utan kritisk granskning så kan investeringen i ett luftslott faktiskt skapa ett bättre hem. Det är ju upplevelsen av en vara eller tjänst som har ett värde, inte varan i sig.

Är investeringar i rena dumheter alltid negativt? Min tes är att de faktiskt kan vara det. Kanske kan det till och med öka produktiviteten på ett företag? Någon av mina kloka läsare kan säkert hitta argument för eller emot mig, det är vad kommentarsfältet är till för.

Blogged with the Flock Browser

Glada dagar!

Igår vad jag på kräftskiva med Moderata Studenter i Linköping. Goda kräftor, trevliga tal och uppsluppen stämning. Kvällen avslutades på Flamman, ett riktigt trevligt studentställe visade det sig. Jag har stått i deras kö två gånger tidigare, men aldrig orkat vänta. Den kalla septembernatten gjorde säkert sitt till för att hålla kön trivsamt lång.

Dagen har inneburit tre glada upplevelser. Först hade jag ett jet-set möte med Jocke på Resecentrum klockan 09:00 (eller strax därefter... rätt långt efter). Det kanske inte är så jet-set att sitta på en tågstation, men båda är killar i farten och vi fick en chans att snacka i varje fall. Tiden och platsen hängde ihop med att han skulle hem till Jönköping igen. På vägen hem impulsköpte jag en pilatesboll. Min skrivbordsstol börjar gå sönder och jag har alltid velat ha en stark korsrygg. Så nu sitter jag på den och känner mig yoga-cool.

Den tredje upplevelsen var en liten egotripp. Christian, landstingsråd, designer och god vän, rekommenderar sina läsare att besöka min blogg. Coolt!

Jag har drivit den här bloggen i ett par år och hela tiden trott att mina läsare kommer för politiken. Men sen jag installerade Google Analytics har jag upptäckt att mitt mest lästa inlägg är detta!
Blogged with the Flock Browser

2008-09-11

Dagens definition: spekulation

SvD slår upp stort att Johan Staël von Holstein petats ur kulturrådet. Halvvägs in i artikeln får man reda på att det inte alls är en säker uppgift utan en spekulation från en annan ledamot som inte har något konkret i ämnet. Trots det är rubriken "Staël von Holstein petades", visserligen inom citationstecken men som ändå antyder att det finns något som talar för detta.

Jag läser svenskan för att den håller en viss journalistisk höjd. Trodde jag.

2008-09-10

Möte med NyföretagarCentrum



Idag har varit en stor dag för mig och möjligen även för mänskligheten. Jag har varit på gratis rådgivning hos NyföretagarCentrum. Under en timme gick vi igenom de viktigaste stegen jag måste gå igenom för att starta min firma.

- Min affärsidé
- Mina förutsättningar
- Vilka ansökningar som behövs och hur de fylls i
- Hur marknadsföringen kan gå till
och mycket mer.

Det var ett intensivt och väldigt givande möte. Nu känner jag mig mycket säkrare på att jag ska starta firman och på vad den ska syssla med.

Jag rekommenderar verkligen alla er som funderar på att starta eget att boka tid hos dem. Den gratis rådgivningen är värd varje krona! På sin hemsida har de en checklista och en affärsplansmall som ni bör fylla i innan besöket, då får ni mer tid att koncentrera er på eventuella möjligheter och hinder i förverkligandet av din dröm.

Länk: www.nyforetagarcentrum.se
Blogged with the Flock Browser

2008-09-09

Linköping tar tag mot mobbing

Catharina Rosencrantz är en lokalpolitiker i Linköping som jag har stor respekt för. Hon har skött sitt uppdrag som ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i kommunen. Idag rapporterar Corren om hur nämnden kommer ta i med hårdhanskarna mot ungdomar som förstör för sig själva eller sina skolkamrater.

Hon föreslår tre saker som borde varit en självklarhet för länge sedan:
- Ut med elever som förstör för sina skolkamrater och sig själva
- Låt specialister ta itu med mobbare
- Ge elever med särskilda behov extra hjälp

Min egen skolgång var under många år en daglig prövning. Efter mina första sex år i grundskolan hade jag fått en framtand utslagen, fått min cykel saboterad, blivit slagen fler gånger än jag kommer ihåg, fått en innebandyklubba slagen i knävecken så hårt att den bröts och fått mitt självförtroende stukat. Upprepade samtal med mina plågoandar, medling och ännu mer snack med mina och deras föräldrar gav noll resultat. Skolans kraftigaste insats efter allt detta (och mer) var att jag blev flyttad, men att mobbarna fick gå kvar. Vid övergången till högstadiet flyttade hela klassen till Folkunga, några hundra meter från mitt hem. Själv fick jag cykla förbi den skolan och ytterliggare en kilometer till Berzan, där jag inte kände någon eftersom eleverna kom från andra delar av stan. Det är resultatet av Linköpings socialdemokraters flathet mot mobbning och nonchalans mot dess offer.

Två händelser förändrade min situation till det bättre. Det första var att jag flyttade med familjen till USA i ett år när jag skulle börjat sjuan. Den amerikanska skolan skiljde sig på två viktiga punkter mot den svenska. För det första var kunskap häftigt. Vi hade betyg, listor på hur vi låg till i klassen (alla hade ett kodnamn, så vi kunde vara anonyma) och lärarna fanns tillgängliga om man ville läsa extra på eftermiddagarna. För det andra var det nolltolerans mot mobbing och stök. Lärarna hade möjlighet att dela ut kvarsittning. Och alla som slogs skickades till vicerektorn som kunde stänga av eleverna i upp till tre dagar. Tredje avstägningen var automatiskt i två veckor och socialen kopplades in. Mobbning förekom inte. (Jag var med i AV-gruppen och hängde i biblioteket, jag borde veta...) Efter det året kom jag hem med ett förnyat självförtroende och ett stort "häftighetskapital" eftersom jag varit utomlands.

Den andra händelsen som förändrat mitt liv var att jag i ettan på gymnasiet gick med i MUF. Där var det återigen häftigt att kunna saker, att vilja veta mer och att sträva efter att bli bättre. Där hittade jag vänner som tyckte det var okej att tycka annorlunda. Där möttes avvikande åsikter med nyfikenhet och argumentation istället för utfrysning och hån. Genom mitt engagemang har jag blivit mer utåtriktad, vågat ta för mig mer, lärt mig att våga stå för mina åsikter och gått från att vara en osäker kille till att vara en självsäker ung man. Att jag genom MUF också kunnat driva på för att göra kunskap häftigt, införa nolltolerans mot mobbning och att flytta på mobbare istället för offer är bara en stor bonus.

Jag lyckades lyfta mig själv i skosnörena, men alla gör inte det. Och de har lämnats i sticket av sossarna.

Catharina Rosencrantz kommer säkert få kritik från sossarna i kommunen för sina förslag. Jag tycker inte att hon själv ska försöka förklara sina åsikter och försvara sina förslag, de är självklarheter för varje tänkande människa. Istället ska hon be dem ringa mig och berätta för mig att sossarnas politik varit bra. Att bandyklubbor i knävecken är acceptabelt, att spottloskor i nacken är okej och att det var bättre att flytta mig än att flytta mina mobbare. Men det tror jag inte att de tycker och de borde dra den enda logiska slutsatsen av det. Att istället för att kritisera förslagen slå ihop händerna i en applåd för att någon äntligen agerar där de misslyckats.
Blogged with the Flock Browser

Dagens sötaste

Jag är en romantiker gömd i en internet-junkies kropp. Därför är denna bild perfekt för mig, en magisk kombination av kärlek, missade chanser och kommunikationsteknikens möjligheter till statistisk analys. Se det som en uppmaning att fånga dagen! (Från fantastiska xkcd.com)

Länk

2008-09-08

Missa inte talet

I förra veckan samlade jag alla tal från Republikanernas konvent. Ta en titt här!

Jag vill än en gång slå ett slag för Sarah Palins tal, det är briljant. Jag tror det är dialekten som jag faller för, på en gång ungdomlig och auktoritär. Men retoriskt är det också riktigt kul.

Så, även om du redan sett det, ta en titt här!
Blogged with the Flock Browser

Sossarna väljer piskans väg

Socialdemokraterna har skapat en cynisk sjukförsäkring. De har tagit bort nästan allt stöd och alla initiativ till att komma tillbaks i arbete. Och på detta har de använt förtidspensionen som ett verkyg för att minska arbetslösheten. 140 människor förtidspensionerades varje dag under deras sista tolv år vid makten. Det är en halv miljon människor i världens friskaste befolkning som stäplats ut av socialdemokraterna i en desperat kamp för att skydda sina excel-ark mot verkligheten.

Svenskan rapporterar idag om sossarnas nya förslag för sjukförsäkringen. Analysen är att sossarna har flyttat åt "höger". Men det kunde inte vara mer fel.

Sen när blev det höger att ställa krav på människor? Liberalismen har ju som mål att ta bort de flesta kraven och regleringarna ur statens händer. Om staten är till för människorna är det ju liksom konstigt att den begränsar sina herrar, eller hur?

Nej, det sossarna har tagit fram är inte något borgerligt lån, det är den gammelsocialistiska "piskans väg". "Bland annat vill socialdemokraterna ha en konsekvent arbetslinje i alla socialförsäkringssystem, alla bör kunna delta i någon arbetsinsats varje vecka."

Regeringens förslag går ut på att de "förtidspensionärer" (personer med sjukersättning) som vill försöka arbeta ska kunna göra det utan att förlora sin sjukersättning och utan att bidraget sjunker snabbare än lönen stiger. Det är alltså frivilligt för de som känner att de vill pröva att arbeta på nytt, oavsett antalet arbetade timmar. S-förslaget verkar, som så ofta i vänsterns värld, tappa bort frivilligheten. Men det borgerliga i den nya sjukförsäkringen är inte arbetet, utan möjligheten att välja.

En annan fomulering är rätt kul: "Det har varit fel att jaga människor till sista blodsdroppen och det ska det vara även i fortsättningen, men vi måste också se varje person som en resurs som nästan alltid kan bidra med något, säger Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens socialutskott." Liknande formuleringar har borgerliga politiker också gjort sig skyldiga till. Men människor är inte en resurs för staten, lika lite som Ingvar Kamprad är en resurs för IKEA. Hon borde ha sagt att varje person är en individ med drömmar och mål, samt att det är politikens uppgift att ge människor möjlighet att sträva efter dessa.

Kommentatorer på SvD verkar inte vara imponerade av förslaget.
Lars Ohly är rätt ute i sin kritik, att det är fel att misstänkliggöra människor. Men han har fel när han försöker koppla det till Alliansen.
Blogged with the Flock Browser

2008-09-05

Dagens bästa rubrik

Mitt största problem när jag bloggar är att sätta en bra rubrik. När jag skriver insändare eller debattartiklar så är texten det viktigaste, rubriken sätts ändå oftast av någon tidningsredaktör.

Dagens roligaste rubrik står Wille Fahler på Ministry of Truth för:

"Fot, möt hagelbössa"


Blogged with the Flock Browser

Produktiv förmiddag

I dag gick jag upp klockan 07. Har pluggat några timmar, redigerat en av mina längre texter, förberett för mitt möte med Nyföretagarcentrum och lagat frikadeller till lunch. Jag har även börjat skissa på en idé som kommer flytta MUF ett par steg framför alla konkurrenter. Nya MUF.se är fantastisk och jag har materialet som vi kan fylla siten med!

Om några timmar är det pub i Baljan med Moderata studenter och kvällen kommer jag att spendera hos MUF Norrköping där de har filmkväll.

Innan dess ska jag påbörja mitt projekt för en kurs i objektorientering. Min dröm är att se alla svenska däggdjur (björn, lo, järv, alla sorters näbbmöss etc.) och jag tänkte skriva ett program där jag kan kryssa  vilka djur jag sett, vilka som är kvar och förväntad tid tills alla djur är avprickade. Galet? Troligen. Roligt? Rätt så. Möjligt? Människan har gått på månen.


Blogged with the Flock Browser

Alla tal från republikanernas konvent

Den senaste veckan har republikanerna haft sitt konvent i Minneapolis - Saint Paul. Varje dag har haft lysande tal. Min personliga favorit är Sarah Palin. För att underlätta för de av er som missat något tal eller vill se det igen har jag samlat samtliga tal i detta megainlägg. Varsågoda!

Totalt har GOP (The Grand Old Party) lagt upp över 150 filmer på sin YouTube-kanal. Här nedanför finns alla de tal som kommer att ha inflytande under de närmaste månaderna. Resten kan ni hitta här.

John McCain (SvD och DN skriver om talet.)


Sarah Palin (SvD:s ledarsida frågar efter en svensk version)


George W Bush


Carly Fiorina


Mike Huckabee


Rudy Giuliani


Fred Thompson


Joe Lieberman


Cindy McCain


Mitt Romney


Joe Gibbs


Brian Clay


Tom Ridge


Lindsey Graham


Mary Fallin


Sam Brownback


Bill Frist


Blogged with the Flock Browser

2008-09-03

Moderata studenter på Kalas

Kalasmottagningen är årets största ungdomsarrangemang i Linköping. Alla nyblivna studenter och deras faddrar bjuds in till en mässa med studentföreningarna, en scenshow och kvälens liveakt, Mando Diao. Igår kväll byggde Moderata Studenter sin monter. Idag var det show time!

Hanna och jag åkte i förmiddags till Vadstena för att hämta ett halvt ton morötter. Det lät mycket, men var ännu mer när vi såg det på plats. Vårt släp fylldes till brädden. Med några minuters marginal till Mando Diaos soundcheck lastade vi in alla 23 säckarna bakom montern.

Vid klockan tre öppnades mässan för studenterna och mindre än två timmar senare hade vi delat ut de 1000 påsarna. Så sjukt bra jobbat av alla som var där, de kämpade verkligen som djur. Fyra personer klistrade etiketter bakom montern och de andra delade ut påsarna i ännu högre takt. "Första vitaminerna på en månad!" och "Lite mat i väntan på CSN!" var argument som gick hem hos nollan och andra besökare.

Här är en video precis innan dörrarna öppnades (mitt första experiment med YouTube). De 23 säckarna, några av kampanjarna och de färdiga påsarna. Sjukt bra jobbat av alla som var där!

Blogged with the Flock Browser

2008-09-02

Fantastisk monter är bara början

I morgon är det Kalasmottagningen för alla nya studenter i Linköping. Cloetta Center fylls till max med utställare och unga, receptiva själar. Moderata Studenter i Linköping har jobbat järnet med att ta fram egna flygblad, nyttiga give-aways och de har till och med snickrat en egen monter!

Tidigare i kväll hjälpte jag dem att förbereda montern inför morgondagen. Vi var sju personer som hjälptes åt att spika, skruva och måla. Sju personer bara för förberedelserna, det är sjukt många! Jag tror aldrig jag har sett någon annan politisk studentförening ha så många på plats ens när det är kampanj. Och imorgon kommer det att bli ännu fler. Förra året var vi närmare tjugo kampanjare och bland de största organisationerna på plats. I år kommer vi vara ännu fler.

Jag bifogar en bild på den snygga montern och de flesta av kvällens hjältar (alla fick inte plats på bilden).

Det är kvällar som denna som gör att alla kvällar av administration känns lätta.


Blogged with the Flock Browser

2008-09-01

Brunettbella?

"Det där med modebloggar verkar ju rätt kul", tänkte jag för en tid sedan. För att hålla örat mot marken och lära mig kidsens lingo så lade jag till några stycken i min RSS-läsare. Majoriteten har jag kastat ut. Kvällsskift på fabriken och ettårsdag för sillisarna är ju liksom inget vidare nyhetsvärde i.

Men en är i varje fall kvar. Elin Kero bloggar på nevnarien.se. 20 år, duktig fotograf med ambitiösa planer för både blogg och framtida fotofirma. Jag tänker hänga kvar och se vad som händer. Ta en titt, du med!
Blogged with the Flock Browser